Zeegroenten

Informeer naar onze voorraad en bestel direct

Naast de schaal- en schelpdieren hebben wij ook nog verschillende zeegroenten in ons assortiment. Deze wieren komen uit het National Park de Oosterschelde en worden speciaal voor u gesneden. Het Nationaal Park de Oosterschelde is een natuurgebied met zeer goede waterkwaliteit. Het resultaat is het meest zuivere zeewier, in het wild gesneden. En het wier is kwalitatief beter dan gezouten of gedroogd wier.

Zeekraal

Zeekraal heeft een zilte en knapperige smaak. Voordat zeekraal gegeten kan worden, verwijder dan de stugge en houtige delen en was de groente kort in stromend koud water. Daarna enkele minuten blancheren of even roerbakken. De zeekraal is goed te combineren met visgerechten.

Seizoen: mei - augustus (Zeeuws)
Als alternatief kunnen we Mexicaans of Israëlisch zeekraal aanbieden.

Lamsoor

Lamsoor heeft een zilte smaak en kan goed worden gecombineerd met visgerechten. Voor het bereiden van lamsoor was het dan heel kort. Het kan namelijk slecht tegen het 'zoete' kraanwater. Ze zijn namelijk zoutwater gewend. Bereidt daarom de groenten zonder zout.

Seizoen: april - september

 

Visdraadwier (chaetomorpha linum)

Het wier heeft een krokante en zilte smaak. Bij bereidingen het product rauw laten. En kan nog à la minute worden besprenkeld met citroensap. Het wier is goed te combineren met bij een
romige crème of puree.

Seizoen: januari - december ( bij een zachte winter)

 

Zee-eikwier (fucus serratus)

Zee-eikwier heeft een zilte en nootachtige smaak. De structuur
van het wier is vrij stevig en na verhitting wordt het zachter. Het wier kan gekookt worden of als worden chips gebakken in de
oven samen met wat sesamzaad en olijfolie. Daarnaast het is
goed te combineren met sojasaus, groenten en gerechten die
een nootachtige toevoeging kunnen gebruiken.

Seizoen: januari - december

Zeeslawier (ulva lactuca)

De smaak van Zeeslawier is mals, zacht en licht zilt. Het heeft iets weg van spinazie of wittekool. Het wier kan goed rauw worden gegeten met wat olijfolie of even kort stoven.

Seizoen: juni - december

Roodhoorntjeswier (ceramium deslongchampsi)

Roodhoorntjeswier heeft een fruitige smaak en de structuur
doet denken aan zeekraal. Het wier kan op verschillende
manieren worden bereidt: rauw, gedroogd,kort stoven of frituren
in tempura. Door de smaak kan het wier in veel combinaties mogelijk zowel hartig als zoet.

Seizoen: juli - december

 

Japans bessenwier (sargassum muticum)

Het Japans bessenwier heeft een pittige zeewier smaak. Door deze stevige smaak is het wier goed te combineren met aardappel en vis.

Seizoen: november - april



 

Wakaméwier (undaria pinnatifada)

Wakamé heeft een nootachtige aroma en minerale smaak.
En is zeer geschikt om vis mee in te pakken en vervolgens in de oven te garen. Het wier groeit als het water onder de 15° C is. Bij warmer weer verdwijnt het wier.

Seizoen: november - april