Wulken

Informeer naar onze voorraad en bestel direct

De wulk (of ‘bulots’), leeft op een zachte zandbodem. De schelp is wit gekleurd aan de binnenzijde en bruin/groen aan de buitenzijde. Wulken kunnen wel 10 cm groot worden. Wulken zijn een grote zeeslakkensoort die op kermissen en markten in België verkocht worden onder de
naam “caracollen”. Ze worden gekookt gedurende een tiental minuten in een zeer sterk gekruide
court-bouillon. Niet langer, want dan worden ze taai.

Seizoen: januari - december
Latijnse naam: Buccinum undatum
Herkomst: Frankrijk

Wulken

Wulken met gebakken asperges

Benodigheden 4 personen:

500g witte asperges
Olijfolie
Peper & zout
2 kg wulken
1 prei
Selderij
1 ui
1 knoflookteen
1 laurierblad
Takje tijm
Peterselie
Boter
Bloem
Kervel
Citroensap

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de groentebouillon op met de selderij, prei en ui. Voeg het teentje knoflook en kruiden toe. Spoel de wulken goed zodat ze zandvrij zijn. Voeg de wulken toe en laat het een kwartier zachtjes koken.  Schil de asperges en snijd het achterste dorre stuk eraf. Doe ze in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Zet ze voor 20 à 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Schep daarna de wulken uit de bouillon. Bewaar de bouillon voor de saus. Haal de wulken uit de schelpen en maar ze schoon. Haal het donkere, slijmachtige deel eraf en ook het monddeksel ( een hoornig plat plaatje).

Smelt de boter in een pannetje. Voeg de bloem toe. Laat het bakken tot de bloemgeur verandert in een koekjesgeur. Voeg de kookbouillon van de wulken toe en roer het tot een gladde saus. Om de saus wat frisser te maken voeg er dan de gehakte kervel toe en enkele druppels citroensap. Doe de wulken erbij en warm ze nog even op. Leg een aantal asperges op een bord. Schep een portie wulken erop.