Vongole

Informeer naar onze voorraad en bestel direct

De vongole veraci is de Italiaanse familie van de tapijtschelp. Onder andere bekend van de overheerlijke ‘Spaghetti Vongole’. Dit ovale en afgeplatte schelpdier is ongeveer vijf cm groot. De kleur van de schelp varieert van wit tot zwart en van grijs tot geel. De smaak is zilt en zoet met een sappige bite.

Seizoen: januari – december
Latijnse naam: Tapes phillipinarium
Herkomst: Italie - Adriatische Zee

Vongole

Spaghetti Vongole

Benodigdheden voor 4 personen:

1 kilo vongole veraci
klein bosje verse bladpeterselie
4 tenen knoflook
10 kers tomaatjes
2,5 dl witte wijn
400g spaghetti
zeezout en zwarte peper
olijfolie
1-2 gedroogde Spaanse peper

Zet een grote pan met deksel op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Hak de peterseliesteeltjes in kleine stukjes en houd ze apart. Snijd de blaadjes in grove stukjes. Pel en hak de knoflooktenen, snijd de tomaten in kwarten en zet de wijn alvast klaar.

Doe de pasta met een snufje zout in de pan kokend water en kook hem volgens de aanwijzingen op de verpakking tot hij net al dente is. Schenk 4 royale scheuten extra vierge olijfolie in de hete pan en doe er de knoflook, peterseliesteeltjes, een flinke snuf zout en peper, de verkruimelde Spaanse pepers en de gehakte tomaten bij. Blijf continu roeren en doe er zodra de plakjes knoflook bruin beginnen te worden de schelpjes en de wijn bij. Het zal flink spetteren en stomen, dus leg er gauw een deksel op en schud de boel flink door elkaar. Na 3 tot 4 minuten beginnen de schelpjes open te gaan, maar blijf dan nog wel een even schudden. 

Giet de inmiddels perfect gare pasta af en doe hem met de gehakte blaadjes peterselie en een scheutje extra vierge olijfolie bij de schelpjes in de pan. Hussel of roer de hele boel een minuutje of twee door elkaar zodat het heerlijke sap van de schelpjes goed in de pasta wordt opgenomen.