St. Jacobschelpen / Coquilles

Informeer naar onze voorraad en bestel direct

De Coquilles de St-Jacques (of Grote Kamschelp) kent vele soorten. De naam Sint-Jacobsshelp is afkomstig uit Spanje. De middeleeuwse bedevaartgangers die naar Santiago (Sint Jacob) de Compostela waren geweest, droegen op de terugweg deze schelp als bewijs. De Coquilles schelp kan een diameter van 15 cm behalen.

Het dier zelf heeft een witte/crèmekleur en een fel oranje kuit (coraille). Frankrijk, Engeland en Schotland zijn de belangrijkste productielanden. Coquilles zijn heerlijk als ze kort gegrild of gegratineerd zijn. Ook worden ze wel rauw gegeten voornamelijk in de Japanse keuken als sashimi. Het is dan erg belangrijk dat ze vers uit het water komen en direct worden verwerkt.

Seizoen: oktober - april
Latijnse naam: Pecten maximus
Herkomst: Frankrijk

St. Jacobschelpen / Coquilles

St. Jacobschelpen met kruidenknoflookrisotto, eekhoorntjesbrood en eigen jus

Benodigdheden voor 4 personen:

12 st. St. Jacobschelpen
1 sjalotje
100g risottorijst
olijfolie
1dl witte wijn
kalfsboullion
geraspte Parmezaanse kaas
geslagen room
4 st eekhoorntjesbrood
knoflookolie
gehakte peterselie en bladselderij
basilicum
oregano
peterselie
Voor de saus: 50g eekhoorntjesbrood, 2dl kalfsboullion, 150g boter

Breng voor de saus de bouillon met het gedroogde eekhoorntjesbrood aan de kook en laat onder het deksel 45 minuten op een warme plaats trekken. Zeef de saus en bindt de saus af met koude boter. Fruit het gehakte sjalotje aan in de knoflookolie, voeg de rijst toe en fruit nog even kort. Blus de rijst af met de witte wijn en voeg telkens een beetje kalfsboullion toe tot de rijst bijna gaar is. Maak de risotto af met de gehakte kruiden, geslagen room en geraspte kaas. Bak de schoongemaakte en gekruide St. Jacobschelpen en het gesneden eekhoorntjesbrood in roomboter goudbruin. Voeg op het laatst een beetje gehakte kruiden aan de paddestoelen toe, evenals een druppel knoflookolie en een klontje boter. Verdeel de verschillende items op een warm bord en dresser er de kruidentopjes bij.