Alikruiken / Kreukels

Informeer naar onze voorraad en bestel direct

Kreukels worden ook wel alikruiken of 'bigorneaux’ genoemd. Het zijn kleine zeeslakken met een
donkerbruine schelp. Kreukels hebben een fijne smaak en een soepele textuur. Tien minuten gekookt in een court-bouillon vormen ze bijvoorbeeld een héérlijk aperitief.

Seizoen: januari – december
Latijnse naam: Littorina Littorea
Herkomst: Ierland

Alikruiken / Kreukels

Kreukels met kruidenboter

Benodigdheden voor 4 personen:
1 prei
1 wortel
1 ui
1 selderijstengel
1 kruidnagel
peperbolletjes
1 kg alikruiken
100 gr boter
peper en zout
2 teentjes knoflook
citroenrasp
handvol peterselie

De soepgroenten schoonmaken, wassen en fijnsnijden. Samen met de kruidnagel en de peperbolletjes opzetten in een halve liter water en de court-bouillon twintig minuten zachtjes laten koken. De gewassen kreukeltjes erbij doen en tien minuten laten koken. Laten afkoelen in het kookvocht. Vlak voor het opdienen de boter zachtjes laten smelten en er peper, zout, knoflook uit de knijper, geraspte citroenschil en gesnipperde peterselie doorroeren. De kreukeltjes met behulp van een naald of cocktailprikker uit de schelp halen en in de knoflookboter dippen. Opdienen met driehoekjes bruin brood.