Clams

Informeer naar onze voorraad en bestel direct

Clams worden meestal gekookt, maar kunnen ook rauw gegeten worden. De schelp is grijs/licht bruin gekleurd. Kenmerkend is de zeer dikke schelp en heeft aan de binnenzijde een violet/paarse rand. In Frankrijk en Amerika worden ze vaak verwerkt in de soep, maar je komt ze ook tegen op een plateau fruits de mer.

Seizoen: Januari – December
Latijnse naam: Mercenaria Mercenaria

Herkomst: Canada & UK

Clams

Clam Chowder

Benodigdheden voor 6 personen:

4 kg clams
witte wijn
olijfolie
400gr gerookte bacon of spek in reepjes
8 uien gepeld en fijngehakt
8 stengels bleekselderij fijngehakt
12 kruimige aardappelen, totaal ca. 600gr geschild en in kleine blokjes
4 teentjes knoflook
120gr boter
bloem
2000ml kippenboullion
800ml slagroom
8el selderijblaadjes
4 laurierblaadjes
zeezout en zwarte peper
bladpeterselie

Verhit in grote koeken- of stoofpan met dikke bodem tot hij heet is. Doe de venusschelpen erin, voeg een scheutje witte wijn toe en sluit de pan af met de deksel. Schud hem even en stoom de schelpen 3-4 minuten tot ze zijn geopend. Doe de venusschelpen in een vergiet boven een grote kom om de sappen op te vangen. Zodra u de schelpen kunt vastpakken, haal dan de diertjes uit hun schelp. Gooi de dichte schelpen weg.

Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg het spek toe en bak het 3-4 minunten tot het krokant is. Voeg de uien, bleekselderij, aardappelen en knoflook toe en bak alles zachtjes 6-8 minuten, tot de groenten zacht beginnen te worden. Daarna de boter en bloem erbij en bak alles al omscheppend nog een paar minuten. Schenk de slagroom en achtergehouden vocht van de schelpen erbij. Als laaste voegt u de gehakte selderijblaadjes, het laurierblad en zout en peper toe. Breng alles zachtjes aan de kook en laat het 20-30 minuten sudderen, tot de groenten zacht zijn en de chowder dik is.

Voeg alle venusschelpen toe en warm de soep 2-3 minuten toe en zet het op een laag vuur, let op laat de soep niet koken. Schep de chowder in voorverwarmende kommen en garneer hem met peterselie.