Amandes

Informeer naar onze voorraad en bestel direct

De Amande heeft een mooie ronde vorm, een dikke schelp relatief veel vlees, dat stevig is en goed van smaak. De schelp leeft ingegraven in de zeebodem tot op een diepte van 20 cm. Amandes wordt het hele jaar door gevangen in de Atlantische Oceaan.

Seizoen: Januari – December
Latijnse naam: Glycymeris Glycymeris
Herkomst: Frankrijk

Amandes

Gegratineerde amandes

Benodigdheden voor 4 personen:

2 kg amandes
4 sjalotjes
2 teentjes knoflook
1 dl geslagen room
grof ongewassen zeezout
1 ontvelde tomaat
2dl witte wijn
olijfolie

Fruit de amandes aan in olijfolie met gehakte sjalot en knoflook, blus af met de witte wijn, voeg peper en zout toe en laat onder het deksel stoven tot de schelpen openstaan. Zeef het vocht, kook in tot 1/3, voeg de geslagen room en de fijn gesneden tomaat toe. Haal het vlees uit de schelpen, maak de schelpen schoon, leg het vlees terug. Vul de schelpen af met de saus en laat onder de gril het snel goudbruin gratineren. Leg de schelpjes op een bed van zeezout.

Amandes met blauwe kaas

Benodigdheden voor 4 personen:
1 eetlepels olijfolie
1/2  ui in stukjes
1 stengel bleekselderij in plakjes
1/2 prei in ringen
1 bakje amandelschelpen
50 ml. Witte wijn
30 gr. blauwe kaas
1 handvol verse spinazie
citroensap van ½ citroen
20 gram boter
1 eetlepel gehakte peterselie

Stoof de ui,peterselie en prei in de olie gedurende 2 minuten onder regelmatig roeren. Spoel de amandelschelpen en verwijder gebroken of openstaande exemplaren die niet dicht gaan.  Voeg de amandelschelpen,witte wijn,blauwe kaas,spinazie en citroensap toe en laat dit koken koken tot de amandelschelpen openstaan. Nooit te lang koken, dan worden ze taai! Voeg de boter en de peterselie toe, schep goed om en dien direct op.